Home / Novosti & Dešavanja / NAJVEĆA TAJNA Pacifika: Ko može da smeni Kima i zašto je Severna Koreja ŽARIŠTE koje svima odgovara

NAJVEĆA TAJNA Pacifika: Ko može da smeni Kima i zašto je Severna Koreja ŽARIŠTE koje svima odgovara

Tenzije između Severne Koreje i SAD traju već godinama, a odnosi su se znatno pogoršali nakon nuklearnih proba koje je izveo Kim Džong Un. Došlo je do novih sankcija, a brojne pretnje mogle su se čuti kako iz Vašingtona, tako i iz Pjongjanga.

 

Poslednjih dana mediji su plasirali informaciju da je predsednik Rusije Vladimir Putin, navodno, pismom, obavešten da Severna Koreja sprema napad na SAD.

Donald Tramp i Kim Džong Un

Donald Tramp i Kim Džong Un
Foto: SD/ilustracija

Kako prenosi “Sputnjik”, delegacija iz Pjongjanga je na samitu Međuparlamentarne unije predala ruskom predsedniku dokument u kojem se, između ostalog, navodi spremnost njihove države da napadnu SAD.

Pismo, navodno, sadrži reakciju severnokorejskog lidera na Trampov govor u UN. Naime, Kim Džong Un je bio veoma besan nakon reči koje je američki predsednik uputio pred Generalnom skupštinom UN. Donald Tramp nazvao je, tada, Severnu Koreju opasnošću po čitavo čovečanstvo, a lidera te zemlje, Kim Džong Una, “raketašem”.

Nešto kasnije, američki predsednik znatno je ublažio retoriku, a poslednjih dana sve više se mogu čuti ponude za pregovore i pozivi Rusiji da pomogne u postizanju rešenja. Moskva je pozitivno reagovala, a ruski predsednik saopštio je da ima razloga za optimizam.

Srđa Trifković, srpski i američki publicista, političar i istoričar kaže za portal SrbijaDanas.com da udar Severne Koreje na SAD nije moguć.

– Kim Džong Un je neko ko voli teatralnost, ali sigurno se neće usuditi da napadne. Veliko je pitanje da li su te njihove rakete i srednjeg dometa, a kamoli dugog – kaže Trifković.

Srđa Trifković

Srđa Trifković
Foto: Youtube/Printscreen/Jutarnji program TV HAPPY

Naš sagovornik navodi da je ključni igrač za smirivanje situacije u tom regionu, zapravo Kina.

– Severna Koreja u potpunosti zavisi od Kine. Kinezi će ovu činjenicu iskoristiti kako bi ispregovarali neki ustupak SAD, pre svega u trgovinskim odnosima – kaže Trifković i dodaje – Ne verujem da će Kina dozvoliti vladavinu dinastije Kim u nedogled. Sigurno je da su kineski agenti visoko inkorporirani u bezbednosnim strukturama Severne Koreje i da bi na znak Pekinga, Kim Džong Un lako mogao biti smenjen, ukoliko se postignu određeni dogovori sa Amerikancima.

Na naše pitanje kakva je zapravo uloga Rusije u ovom regionu, Trifković kaže da oni imaju minimalan interes za krizu na Korejskom poluostrvu.

Svi protiv ujedinjenja

Da je Severna Koreja apsolutno zavisna od Kine potvrđuje za SrbijaDanas.com naš sagovornik, novinar i vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski.

– Kina nikada neće ostaviti Pjongjang na cedilu. Samo prošle godine, Kinezi su uvezli kameni ugalj iz Severne Koreje u vrednost od milijardu dolara. Severnokorejska privreda bez Kine, apsolutno ne može da funkcioniše – kaže Lazanski.

Miroslav Lazanski

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Ovaj analitičar tvrdi da se cela priča oko Severne Koreje zapravo vrti oko sprečavanja ujedinjenja dve Koreje jer bi ta država, sa sto miliona stanovnika, bila tehnološki džin.

– Ova zemlja bi po ujedinjenju vrlo brzo postala ekonomski razvijenija i od Francuske, i od Nemačke. Ujedinjena Koreja bi postala konkurencija Japanu, Kini, pa i Rusiji. Nikome ne bi odgovarao takav ogroman poremećaj u zapadnom Pacifiku i stvaranje jedne vojno-ekonomske sile – kaže Lazanski.

– Sadašnja politika koju vodi Kim Džong Un odgovara svima kojima smeta ujedinjenje, ali i SAD. Na ovaj način Amerikanci prodaju svoje skupo oružje Japanu i Južnoj Koreji i učvršćuju svoje vojno prisustvo u ovom regionu – zaključuje naš sagovornik.

Gvozdena pesnica razbija hegemoniju

Kriza oko Severne Koreje najverovatnije će dobiti svoj epilog za pregovaračkim stolom, a ova zemlja ostaje gvozdena pesnica i glavni adut Kine u pregovorima sa Amerikancima i uspostavljanju novog poretka sveta, u kome se uzdižu druge velesile koje će voditi ravnopravan razgovor sa dosadašnjim hegemonom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *