Prednosti su gotovo trenutne. Čim osoba prestane pušiti, tijelo se počinje oporavljati na sljedeće načine:

Nakon 1 sata

Već za 20 minuta nakon pušenja posljednje cigarete, broj otkucaja srca pada i vraća se u normalu. Krvni tlak počinje padati, a cirkulacija se može početi poboljšavati.

Nakon 12 sati

Cigarete sadrže puno poznatih toksina, uključujući ugljični monoksid, plin prisutan u cigaretnom dimu.

Ovaj plin može biti štetan ili koban u velikim dozama i sprječava ulazak kisika u pluća i krv. Pri udisanju u velikim dozama u kratkom vremenu može doći do gušenja zbog nedostatka kisika.

Nakon samo 12 sati bez cigarete, tijelo se čisti od viška ugljičnog monoksida iz cigareta. Razina ugljičnog monoksida vraća se u normalu, povećavajući tjelesnu razinu kisika.

Nakon 1 dana

Samo 1 dan nakon prestanka pušenja, rizik od srčanog udara počinje se smanjivati.

Pušenje povećava rizik od razvoja koronarne bolesti snižavanjem dobrog kolesterola , što otežava tjelovježbu zdravu za srce. Pušenje također podiže krvni tlak i povećava krvne ugruške, povećavajući rizik od moždanog udara .

Već za jedan dan nakon prestanka pušenja čovjekov krvni tlak počinje padati, smanjujući rizik od srčanih bolesti zbog visokog krvnog tlaka izazvanog pušenjem . U ovom će kratkom vremenu razina kisika kod neke osobe porasti, što će olakšati tjelesnu aktivnost i vježbanje, promičući navike zdrave za srce.

Nakon 2 dana

Pušenje oštećuje živčane završetke odgovorne za osjetila mirisa i okusa. Već za 2 dana nakon prestanka, osoba može primijetiti pojačani njuh i živopisniji okus dok ti živci zarastaju.

Nakon 3 dana

3 dana nakon prestanka pušenja, razina nikotina u čovjekovom tijelu se iscrpljuje. Iako je zdravije bez nikotina u tijelu, ovo početno iscrpljivanje može uzrokovati povlačenje nikotina. Otprilike 3 dana nakon prestanka pušenja, većina će ljudi osjetiti raspoloženje i razdražljivost, jake glavobolje i žudnju dok se tijelo prilagođava.

Nakon 1 mjeseca

Već za 1 mjesec čovjekova se plućna funkcija počinje poboljšavati. Kako se pluća zacjeljuju, a kapacitet pluća poboljšava, bivši pušači mogu primijetiti manje kašlja i otežano disanje. Atletska izdržljivost se povećava i bivši pušači mogu primijetiti obnovljenu sposobnost za kardiovaskularne aktivnosti, poput trčanja i skakanja.

Nakon 1-3 mjeseca

Sljedećih nekoliko mjeseci nakon prestanka, cirkulacija se nastavlja poboljšavati.

Nakon 9 mjeseci

Devet mjeseci nakon prestanka pušenja pluća su se značajno izliječila. Nježne strukture poput dlačica u plućima, poznate kao cilije, oporavile su se od dima koji je cigareta zahvatila. Te strukture pomažu potiskivanju sluzi iz pluća i pomažu u borbi protiv infekcija.

Otprilike u to vrijeme mnogi bivši pušači primjećuju smanjenje učestalosti plućnih infekcija jer izliječene cilije mogu lakše raditi svoj posao.

Nakon 1 godine

Godinu dana nakon prestanka pušenja, rizik za koronarnu bolest osobe smanjuje se prepolovljen. Ovaj će rizik i dalje padati nakon jedne godine.

Nakon 5 godina

Cigarete sadrže mnoge poznate toksine koji uzrokuju sužavanje arterija i krvnih žila. Ti isti toksini također povećavaju vjerojatnost nastanka krvnih ugrušaka.

Nakon 5 godina bez pušenja, tijelo se izliječilo dovoljno da se arterije i krvne žile ponovno počnu širiti. Ovo širenje znači da je manja vjerojatnost da se krv zgruša, što smanjuje rizik od moždanog udara.

Rizik od moždanog udara nastavit će se smanjivati ​​tijekom sljedećih 10 godina kako tijelo sve više zarasta.

Nakon 10 godina

Nakon 10 godina, šanse za razvoj raka pluća i umiranje od njega otprilike su prepolovljene u usporedbi s nekim tko i dalje puši. Vjerojatnost razvoja raka usta, grla ili gušterače značajno se smanjila.

Nakon 15 godina

Nakon 15 godina odvikavanja od pušenja, vjerojatnost razvoja koronarne bolesti jednaka je nepušaču. Slično tome, rizik od razvoja raka gušterače smanjio se na istu razinu kao i nepušač.

Nakon 20 godina

Nakon 20 godina rizik od smrti od uzroka povezanih s pušenjem, uključujući i bolesti pluća i rak, pada na razinu osobe koja u životu nije pušila. Također, rizik od razvoja raka gušterače smanjio se na rizik od nekoga tko nikada nije pušio.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime