U malom kliničkom ispitivanju, pacijenti s velikim depresivnim poremećajem (MDD) koji su uz psihoterapiju dobili dvije doze psilocibina pokazali su smanjenje simptoma depresije. Terapeutski učinci psihodelika trajali su do 4 tjedna uz minimalne nuspojave.

Psihodelici su poznati po svojim halucinogenim svojstvima, ali njihovi učinci na promjenu uma mogu također koristiti osobama s depresijom.

Prema Nacionalnom institutu za mentalno zdravlje, oko 17,3 milijuna odraslih u Sjedinjenim Državama doživjelo je barem jednu depresivnu epizodu.

Trenutno su zlatni standard za liječenje MDD-a psihoterapija ili antidepresivi . Studija iz 2014. godine u World Psychiatry pokazala je da je psihoterapija u kombinaciji s antidepresivima učinkovitija od same prve.

Zamjena antidepresiva halucinogenim gljivama

Novi antidepresivi su lijekovi slični ketaminu koji pokazuju visok terapijski odgovor. Meta-analiza iz 2014. godine u psihofarmakologiji izvještava da je otprilike 0,5 miligrama po kilogramu ketamina učinkovito smanjilo simptome depresije. Ovi su učinci trajali i 2-3 dana nakon liječenja. Međutim, postoje neki nedostaci.

Iako ih je trenutno odobrila Uprava za hranu i lijekove (FDA), postoje neke kratkoročne nuspojave koje treba uzeti u obzir prilikom upotrebe ketamina, poput osjećaja neobičnosti ili bizarnosti, utrnulosti i poteškoća u govoru.

Ketamin ima veliku odgovornost za ovisnost i može imati velik potencijal za zlostavljanje. Studija iz 2018. godine u neurobiologiji stresa otkrila je da su ponovljeni tretmani niskih doza ketamina za depresiju rezistentnu na liječenje rezultirali kognitivnim oštećenjima i potencijalnom zlostavljanju.

Da bi se izbjeglo zloupotrebu lijekova, potrebni su alternativni tretmani koji podržavaju psihoterapiju – unesite psilocibin.

Sve je više dokaza o antidepresivima psilocibina. Demonstrirano je istraživanje u časopisu Psychopharmacologyjedna doza psilocibina koja je proizvela antidepresiv i anksiolitički odgovor kod pacijenata s karcinomom, a koja je trajala 5 godina.

U usporedbi s ketaminom, psilocibin ima manja svojstva ovisnosti, što bi bilo korisno kao potencijalni dodatak za trenutne tretmane. Međutim, klinička istraživanja koja procjenjuju ovu tvar u kombiniranim terapijama su ograničena.

Nedavno su istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins objavili članak koji doprinosi istraživanju koje istražuje učinkovitost terapije depresije uz pomoć psilocibina.

“Ovi podaci proširuju nalaze prethodnih studija koje su uključivale pacijente s rakom i depresijom, kao i pacijente s depresijom otpornom na liječenje, sugerirajući da bi psilocibin mogao biti učinkovit u mnogo većoj populaciji MDD-a”, pišu autori studije.

Rezultati njihovih kliničkih ispitivanja pojavljuju se u JAMA Psychiatry .

Kliničko ispitivanje Johns Hopkins

Od kolovoza 2017. do travnja 2019., istraživači trenutne studije regrutirali su odrasle s MDD-om koji nisu uzimali antidepresive i nisu imali psihotični poremećaj, pokušaje samoubojstva ili hospitalizacije. Znanstvenici su nasumce dodijelili ukupno 24 sudionika grupi koja je liječila odmah ili je odgođena.

Terapija uz pomoć psihodelike trajala je 8 tjedana, s 18 osobnih posjeta i 2 dana za liječenje psilocibinom.

Sudionici iz neposredne skupine za liječenje započeli su liječenje psilocibinom tijekom 11-satne suportivne psihoterapije. Istraživači su dopustili 1,6-tjednu pauzu između prve i druge doze. Suprotno tome, skupina odgođenog liječenja čekala je 8 tjedana prije nego što je primila terapiju uz pomoć psilocibina.

Smanjenje težine depresije

U trenutku upisa sudionici su imali ocjenu 23 na GRID-Hamiltonovoj ljestvici ocjene depresije (GRID-HAMD), što ukazuje na umjerenu depresiju. Nakon jednotjednog i jednomjesečnog praćenja, sudionici iz neposredne skupine za liječenje pali su na rezultat 8, što ukazuje na blagu depresiju.

U cijeloj je skupini 67% smanjilo težinu simptoma depresije 1 tjedan nakon liječenja psilocibinom. Ovaj je postotak narastao na 71% kada su istraživači pratili nakon 4 tjedna.

Nakon jednog tjedna, istraživači su otkrili da 58% kohorte više nije klasificirano kao klinički depresivno. Do 4. tjedna otkrili su da 54% sudionika više nije klasificirano kao depresivno.

Ograničenja dizajna kliničkog ispitivanja

Postoji nekoliko ograničenja koja bi mogla osporiti korisnost rezultata studije. Istraživanje je imalo nedovoljnu zastupljenost manjina, jer se zapošljavanje naginjalo bijelcima koji nisu Španjolci.

To je važno jer dok bijelci obično prijavljuju više slučajeva, Američko psihijatrijsko udruženje primjećuje da su Amerikanci crnaca i Latinoamerikanaca vjerojatnije depresiju dulje vrijeme. Kao odgovor na to, istraživači priznaju potrebu budućih studija za potvrdu ovog dokaza o konceptu u reprezentativnijim populacijama.

Studija također ne obrađuje dugoročne učinke liječenja psilocibinom. Za razliku od istrage o pacijentima s karcinomom, koja je praćena petogodišnjim praćenjem, trenutna istraživanja uslijedila su nakon samo 1 mjeseca.

U dizajnu studije također su postojale varijable koje bi mogle dovesti u pitanje učinkovitost psilocibina kao antidepresiva. Jedan dolazi iz nedostatka placebo grupe. Placebo je presudan u određivanju je li osoba doista imala koristi od droge, a ne od vanjskih čimbenika. Iz tog razloga sigurnost upotrebe psilocibina ostaje nepoznata.

Završne misli

Sveukupno, autori smatraju kako njihovo kliničko ispitivanje podržava upotrebu terapije uz pomoć psilocibina za MDD.

„Iako su brzi antidepresivni učinci psilocibina slični onima zabilježenima s ketaminom, terapijski učinci su različiti. Učinci ketamina obično traju nekoliko dana do 2 tjedna, dok je sadašnja studija pokazala da je klinički značajan antidepresivni odgovor na terapiju psilocibinom trajao najmanje 4 tjedna, pri čemu je 71% sudionika i dalje pokazivalo klinički značajan odgovor (smanjenje ≥50% u GRID-HAMD rezultatu) u 4. tjednu praćenja. “

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime